Українські аграрії розпочали збирати урожай крокусів, з яких виробляють найдорожчу спецію у світі — шафран. Про це повідомляють Подробиці.
«Для збору квітів необхідне терпіння, адже їх потрібно довго збирати. Потім не менш копітка робота — вручну розібрати бутони. Та висушити тичинки», — розповів Олег Демченко, фермер, власник господарства «Шафран Любимівський» з Каховського району.
Із квітів дістають три маленькі тичинки, які є спецією шафран. Спеція є дорогою, тому що витрачається багато ручної праці, а кінцевого продукту мало. Вартість від $2 до $15 за 1 г. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.
Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів привезли з Нідерландів.
«На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Нині шафран вирощують майже в усіх областях України», — відзначив фермер.
Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран.
Наразі в Україні шафрану збирають не більше 10 кг/рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років урожаю може бути на рівні Греції, до 10 т щорічно. Він запевняє, що найдорожча спеція у світі здатна підняти економіку країни та оздоровити націю.
Джерело